Blogger Templates

Wednesday, July 29, 2015

.:: Topik Paling Hangat ::.

Assalamualaikum..

To all muslim readers..Selamat Hari Raya Aidilfitri yg dah ke 13 Syawal..lama sangat dah tak menjenguk blog ni..terpaksa buang sarang labah-labah yang dah banyak ni..^_^

Sekarang dah final year..last semester..tak sabar nak mencurah bakti di dunia luar..yelah..sebelum ni asyik dengar cerita orang je..tapi mampukah diri ini menjadi seperti yang diharapkan??
Cuma saya harap dapat penuhi tuntutan dan tanggungjawab yang dah diberikan.

Actually saya baru je blogwalking..hehe..bosan lah katakan..(padahal banyak lagi kerja tak siap neh..huhu..asimen berlambak lagi mengejar due date..huhu..)
Otak blur..xda idea nak olah esei..so i spend my precious time to blogwalking..nak tahu apa yang say jupa hari ni?Macam-macam..best blogwalking..mungkin sebab tulah ramai remaja yang suka baca blog orang lain kan..hehe..

Topik yang paling hangat diperkatakan oleh individu umur saya ni tak lain tak bukan..semestinya cinta dah perkahwinan..rasa sweet je tengok orang dah kahwin..tapi sedar tak sedar, selesai je ucapan akad nikah, melobo (kata orang Sarawak) je tanggungjawab kat bahu ni..ingat senang ke nak jadi isteri? or suami? So kalau rasa diri dah ready nak 'berkahwin', silalah lengkapkan diri dengan ilmu alam perkahwinan..macam-macam ilmu tau..

Wahai sang lelaki yang bakal bergelar suami..
Dalam sebuah hadis sahih yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslin, Nabi menjelaskan, "Aku berwasiat kepada kamu untuk menjaga wanita dengan sebaik-baiknya kerana mereka dijadikan daripada tulang rusuk dan sebengkok-bengkok tulang rusuk adalah yang di bahagian teratas. Apabila kmu cuba meluruskannya, kamu akan mematahkannya dan apabila kamu biarkan saja dia akan terus bengkok selama-lamanya. Berpesan-pesanlah mengenai wanita (dengan kebaikan)."

Dalam hadis di atas dah diterangkan betapa wanita ni adalah insan yang terlalu memerlukan bimbingan seorang suami..tapi wanita hatinya sangat sensitif..kerana itulah sang suami perlu meluruskan wanita dengan kelembutan..lumrah yang kita semua tahu..wanita akan lebih  mudah dibentuk dengan kasih sayang dan kelembutan..kalau yang membentuk kasar, makin kuat si wanita memberontak..so kepada yang bakal menjadi suami, penting untuk tahu tentang wanita..tak kiralah siapa pun yang bakal menjadi isteri korang..kepada bakal isteri pula, readylah untuk jadi isteri solehah yang sentiasa menjaga maruah dan nama baik suami..almaklumlah..keharmonian tu penyeri rumah tangga..yeke?

Amboi..bukan main anak dara ni bercerita tentang rumah tangga eak?hehe..actually tengah menasihatkan diri sendiri lah ne..(tersenyum malu..)ye lah..semua orang ada keinginan nak menapak ke alam perkahwinan..tipulah kalau ada yang mengatakan dia tak pernah teringin nak kahwin..sebab..kahwin juga adalah satu tuntutan dalam Islam..

So..remaja kat luar tu yang dah tak sabar nak kahwin..cuba habaq kat mak bapak korang..kalw yang sporting tu alhamdulillah akan disegerakan..yang penting habis study dulu..kalw yang tak sporting??Tak ada kot..semua parents nak anak mereka bertemu pasangan masing-masing kan..

Hmm..petang-petang macam ne boleh pulak melalut cerita hal lain..
Actually just terfikir nak tulis pasal benda ni..ye lah..bkn selalu pun dapat luangkan masa masuk dalam ni..
Anyway..jangan lupa tingkatkan ilmu dan amal..^_^
Ada jodoh kita jumpa lagi yerkk..
Salam..

Saturday, May 2, 2015

.:: Dia Peneman Setia ::.

Saat kita rasa lemah dan kecewa
Kita lupa ada yang masih memberi kekuatan kepada kita
Saat kita rasa berseorangan
Kita lupa ada yang masih bersama kita
Tak pernah meninggalkan walaupun kita berpaling tadah

Saat kita kecewa ditinggalkan boyfriend / girlfriend
Kita lupa ada yang setia bersama kita
Dalam susah senang bersama
Setiap pahit getir yang kita lalui,
Dia tak pernah tinggalkan kita

Saat kita kecewa kerana tak punya teman rapat
Masih ada yang enjadi teman rapat kita
Sentiasa memerhatikan gerak geri
Dan sendiasa mengharapkan kita mengingatinya

Ya Rabb! Dialah yang sentiasa bersama kita
Walaupun berkali-kali kita berpaling tadah
Dia tak pernah meninggalkan hamba-Nya
Malah disebabkan terlalu rindu kepada suara hamba-Nya,
Dia menguji kita dengan pelbagai kesusahan
Tetapi kita sering menyalahkan-Nya apabila berasa susah
Sedangkan kitalah yang patut disalahkan terlebih dahulu!

Manusia sering leka
Leka dengan kenikmatan madu dunia
Sedangkan semua ini ibarat mimpi
Apabila tersedar daripada mimpi yang panjang
Waktu itu barulah masing2 berebut-rebut hendak kembali ke dunia
Berjanji untuk berbuat kebaikan

Jikalau kita masih ingat
Sewaktu di alam roh dulu
Kita telah berjanji
Berjanji akan mentaati Allah
Berjanji akan memakmurkan bumi
Berjanji akan mejadi hamba yang taat dan soleh
Tapi bila mencelikkan mata menjengah dunia
Kita lupa segala-galanya
Malah ada yang menyembah selain Dia
Oh kita..
Sangat alpa dan lemah
Mudah terpedaya dengan tipuan dunia

Dia telah berjanji
'Ingatlah Aku, Aku akan ingat padamu"
Lumrah manusia
Bila susah barulah akan kembali pada-Nya
Kerana itu Dia mendatangkan pelbagai masalah
Kerana rindu mendengar rintihan kita..

nukilan_Qilla

Monday, March 23, 2015

.:: Pesanan Luqman al-Hakim ::.

Assalamualaikum w.b.t

Saya nk share jap pasal Luqman al-Hakim yang saya tgh baca daripada buku Ululalbab ni..dah lama dah start baca buku ni tapi lambat nau nak abiskan..yelah..susah nak cari free time as student ni..huhu..

Luqman al-Hakim seorang hamba berkulit hitam tetapi mempunyai hikmah dan budi pekerti yang menyenangkan hati. Beliau sentiasa menahan pandangan mata daripada maksiat, menahan lidah daripada menuturkan kata yang tidak berfaedah, menahan makan, mengawal nafsu, benar dalam percakapan, menyempurnakan janji, memuliakan tetamu, menjaga jiran serta meninggalkan perkara yang tidak berkaitan dengan dirinya. Disebabkan inilah beliau mudah mendapat hikmah daripada Allah sehinggakan Allah memuliakan beliau dengan menyebut namanya di dalam al-Quran..surah ape cuba teka..surah Luqman la..hehe..

Antara pesanan beliau:

  • Wahai anakku, janganlah dirimu lebih hina daripada ayam jantan yang berkokok menjelang fajar sedangkan dirimu masih berada di atas tilammu.
  • Wahai anakku, janganlah melewat-lewatkan taubat, kerana kematian datang secara tiba-tiba.
  • Wahai anakku, tidak pernah diriku menyesal kerana berdiam diri, kerana andainya bercakap itu perak, diam itu emas.
  • Wahai anakku, jadikanlah dirimu bersama ulama, dengarlah perkataan hukama, kerana Allah s.w.t menghidupkan hati yang mati dengan cahaya hikmah sebagaimana bumi dihidupkan dengan hujan yang lebat.
  • Sesiapa yang berdusta, hilanglah kemuliaan air mukanya.
  • Sesiapa yang berakhlak buruk, hidupnya penuh kedukaan.
  • Memindahkan batu dari tempatnya lebih mudah daripada usaha memahamkan orang yang tidak mahu faham.
  • Wahai anakku, dunia ini ibarat lautan yang dalam, ramai yang telah karam. Binalah bahteramu dengan takwa, pengikatnya dengan iman manakala layarnya tawakal kepada Alah s.w.t, sehingga dirimu selamat.
  • Wahai anakku, pernahku membawa bongkah besi, namun itu tidak berat berbanding menanggung kerenah jiran yang buruk akhlaknya.
  • Wahai anakku, sebaik sahaja dirimu berada di dunia ini, bermakna dunia berada di belakangmu dalam perjalanan ke akhirat. Semakin jauh dirimu melangkah, semakin dekatlah dirimu ke akhirat.
  • Wahai anakku, perbanyakkanlah istighfar sepanjang masa kerana andainya masa berlalu tidak mungkin kembali lagi.
  • Wahai anakku, elakkan berhutang kerana hutang menjadi simbol kehinaan waktu siang, membawa kedukaan waktu malam.
  • Wahai anakku, bergantung haraplah kepada Allah s.w.t kerana ini mengelak dirimu melakukan maksiat terhadap-Nya dan takutlah Allah s.w.t serta tidak berputus harap akan kerahmatan-Nya.
  • Wahai anakku, jangan hidup secara berpura-pura kerana perbuatan itu menimbulkan ketakutan waktu malam dan kecelakaan waktu siang.
  • Wahai anakku, selepas beriman kepada Allah s.w.t, carilah sahabat yang baik. Sahabat yang baik itu seperti pohon tamar, dirimu berlindung di bawahnya ketika panas, pohonnya dijadikan bahan api apabila perlu dan buahnya lazat dimakan.
Itu antara pesanan Luqan kepada anaknya..bayangkanlah kata-kata itu adalah kata-kata ayah kita kpd kita sbg seorang anak..smoga kita dpt menjadi anak soleh dan solehah serta abdi yg taqarrub ilallah..

wallahu a'lam.

.:: Bakat Terpendam ::.

Assalamualaikum olls..

Hari ni hati sy terpanggil nak buka blog ni..hehe..
Dalam kesibukan menjalani praktikum, sempat jugak nak menyempatkan diri buka page ni. Yelah. Dah lama tak buka. Last buka pun bulan 1 hari tu kan..kan..kan..hehehe..

Hari ni nak merapu jap..pasal B.A.K.A.T!

Ha..what can u describe about that word?Simple jer kan...semua orang ada bakat tersendiri..awak yang tengah baca ni pun ada bakat tau..nak tau bakat ape?Bakat senyum sorang-sorang..hehe..tak ada lah..gurau je..jangan marah..nanti tambah dua kdut kat tepi kening tu tau.. (macam ku kenal ayat tu..hmm..garu kepala)

Rugi tau kalau korang sia-siakan bakat yang korang ada..belum jumpa bakat terpendam?So buat la gali cari sikit..hehe..rajin2 kan lah diri tu join macam2 aktiviti yer..tapi sy faham..mesti malas nak join apa2 kan..hihihi..biasalah tu..just try something simple n easy..macam sekarang ni apa yang sy perhatikan, makin ramai yg buat bisnes felt craft..tak sangka jugak felt tu blh dijadikan bisnes kn..ha..sebelum ni pn ada juga sy terfikir nk berbisnes felt craft..yelah..nak tampal sikit2 belanja sehari2 kan..takkan nak harap dengan 'fama' je..haha..masalahnye..hmm..malas yang melampau n lagi satu masalah kronik nye..no idea nk buat apa plus susah nk cari sumber..pffff..last-last semangat pun merudum jatuh..

Mula2 dulu sy start dgn buat broch..tapi..tak dapat sambutan..huhuhu.sedih..lepas tu terus stop..but at least sempat jugak la pulang balik modal..cuma dah tak ada hati nak sambung..ha..ni lah! Ni lah masalah utamanya...cepat sangat nak mengalah..hampeh tol lah..

Tapi ada satu benda yang sy rsa nk contribute btol2..dari dulu smpai sekarang tak pernah berhenti..nak tau apa?hihihi..menulis..actually disebabkan suka baca novel maka terlahirlah minat untuk mencipta karya sendiri..cuma tak pernah publish kat mana2 lh..yelah..sekolah lg masa tu..mane nk fikir pasal publish2 ni..just berkarya suka2...pembacanya sape?ofcoz la kengkawan..hahaha..rasa nk tergelak pulak bila ingat zaman sekolah dlu..tp alhamdulillah..respon dari dorang tu lah jugak yang membuatkan saya tak berhenti menulis sampai sekarang..tp jangan cari buku sy kt pasaran tau..tak pernah keluar..hihihi..

Tengs sgt2 kpd kwn2 yg banyak membakar semangat sy untuk x berhenti menulis..ha..ni ada 1 lg tafsiran ni..skolah menengah bkn blaja..baca novel???ha..ha..dh kantoi.. (tutup mulut)

Eh..wait..!! Apasal pulak sy g cerita pasal history bakat sy ni?melalut lah pulak..dah nama nk merapu kan kt atas tu..hmm..xboleh jadi ni..oklh u olls..sy stop dlu sebelum ada orang pecahkan screen lappy sebab menyampah dengan en3 sy..sob..sob..

out dlu..
Salam..

Friday, January 30, 2015

:: Hakikat Kehidupan ::

0112 am..
sunyi sepi melainkan lagu ni..

Assalamualaikum w.b.t
Selamat tahun baru..walaupun dah hampir sebulan jugak kita menjalani tahun baru ni..hehe..
Malam ni rasa teringin nak menulis sesuatu dalam blog ni..tentang hakikat sebuah kehidupan..insyaAllah..

Actually saya tengah tunggu laptop ni habis scanning system..so tiba-tiba dok terfikir daripada buang masa hadap laptop tak ada buat apa-apa, better lagi kan kalau saya buat something yang berfaedah..insyaAllah walaupun saya tak aktif nak menyampaikan dengan mulut, saya harap coretan tangan saya ni mampu menjadi jambatan yang akan menambahkan pahala kebaikan bagi menampung dosa seharian yang saya tak sedar..insyaAllah..selagi bermanfaat untuk semua..^_^

Tajuk ni sebenarnya tajuk yang bakal saya share dalam usrah ahad ni..hihihi..kira ni nak prepare awal lah..dipetik daripada buku tauhid az-Zindani..best buku ni..try la cari n terokai..sesuai untuk kita generasi yang berfikir n dikelilingi dengan dunia sains..

Sebelum tu saya nak tanya...korang rasa kenapa korang diciptakan? Pernah tak tanya diri sendiri tentang soalan ni? Or ada tak yang masih tertanya-tanya kenapa dia dilahirkan di dunia ni? Selalu kita mesti dengar ungkapan "Tidak ku pinta lahir ke dunia"..hihi..petik dari lagu..sebenarnya memang dah ditakdirkan kita lahir ke gdunia..sebab tu la kita ada..kalau tak, mustahil sangat kan kita akan bernafas di bumi Allah ni. So, persoalannya, adakah kita ni diciptakan dengan sia-sia?

Kalau korang nak tahu, sebenarnya ada hikmah kenapa manusia ni diciptakan..ni menurut buku az-Zindani ni lah..bahkan setiap anggota tubuh kita ni pun ada hikmah kenapa ia diciptakan sedemikian rupa..contohnya hidung..apa hikmah hidung dicipta? Semestinya supaya kita dapat menikmati udara segar yang berhembus di bumi Allah ni..so kenapa hidung tu lubangnya menghala ke bawah? Hahaha..pernah tak terfikir? Kalau korang fikir balik, cuba bayangkan kalau lubang hidung kita menghadap ke atas..bila hujan, confirm banjir kan..hahahahaha..betollah kawan2..bukan saja2 nak buat lawak ni..tapi benda ni benda betul. Kalau lubang hidung dah dipenuhi air, macam mana kita nak bernafas? So jangan ragu-ragu lagi tentang setiap benda yang berlaku sudah pasti Allah telah menetapkan hikmah di sebalik segalanya. So bagi yang suka seksa diri awak tu, tolong la jaga diri awak..ada sebab kenapa rupa awak tu diciptakan macam tu..point pentingnya, bersyukur..

Kalau korang tengok orang lain, pernah tak tanya diri sendiri..kenapa kaki dia panjang kaki aku pendek..kenapa hidung dia mancung hidung aku pesek..semua persoalan kenapa..kenapa..dan kenapa..seolah-olah nak menunjukkan yang diri kita ni tak bersyukur dengan apa yang telah Allah berikan..tapi sedar tak korang..sebenarnya setiap penciptaan manusia ni adalah sama..walaupun kaki ada panjang dan pendek, kegunaannya tetap untuk berjalan..tak pernah lagi ada kaki digunakan untuk makan (except OKU)..tak kira lah orang tu kaya ke..miskin ke..hidup aman batu ke..keturunan diraja ke..semua kegunaan kaki tu tetap sama..so..bila semua hikmah penciptaan adalah sama, maksudnya fitrah manusia juga adalah sama dan tidak berubah-ubah..sepertimana yang telah difirmankan Allah dalam surah ar-Rom:30 yang bermaksud:

"(Turutlah terus) fitrah yang telah ditetapkan oleh Allah, iaitu fitrah yang Allah ciptakan manusia; tidaklah patut ada sebarang perubahan pada ciptaan Allah itu."

So apa pula hikmah di sebalik penciptaan manusia? Kenapa manusia diciptakan dan kenapa manusia dimatikan? Cuba imbas balik..zaman dulu..terlalu banyak dah umat nabi2 terdahulu yang dimusnahkan..sekarang ni tinggal umat Nabi Muhammad sahaja sehinggalah datangnya hari kiamat. Korang pernah terfikir tak kenapa kita diciptakan kalau akhirnya kita akan tetap mati..

Kalau korang bataskan fikiran hanya setakat kehidupan duniawi tanpa memikirkan akan kehidupan akhirat, sudah tentu korang tak akan dapat jumpa apakah hikmah di sebalik penciptaan manusia sebab mesti ada hikmah kenapa kita ni diciptakan..golongan orang yang berfikiran sebegini sama macam orang kafir yang hanya menemui kesesatan, kebutaan, kebinasaan dan pertanyaan tanpa jawapan. Walaumacam mana gigih sekalipun mereka mencari jawapan, tapi kalau hanya berfikir tentang dunia sahaja, mustahil dapat jumpa jawapan sebenar. oleh sebab itu Allah telah menghantar para utusan untuk menyampaikan kebenaran dan memandu kehidupan kita supaya tidak disia-siakan macam tu sahaja. Dengan petunjuk yang diberikan, maka kita dapat ketahui bahawa kehidupan kita ni sebenarnya ada dua..iaitu kehidupan di dunia dan kehidupan di akhirat..

kehidupan dunia adalah sebagai tempat kita diuji dengan pelbagai ujian oleh Allah di samping tugas kita adalah sebagai khalifah untuk memakmurkan bumi Allah dengan agama Islam sebagai ustaziatul alam..manakala kehidupan akhirat pula adalah balasan yang kita akan terima atas apa yang telah kita perbuat sewaktu hidup di dunia..so ktia jangan lalai dan leka sebab macam yang saya tuliskan sebelum ini..kehidupan di dunia ni walaupun kita rasa macam dah lama, berpuluh-puluh tahun, sebenarnya tak sampai pun setengah hari jika dibandingkan dengan masa di akhirat..

Peringatan ni saya tujukan khas buat diri saya sendiri yang sering lalai dengan tugas sebagai seorang khalifah dan juga penerus dakwah para Nabi..buakn senang berada di jalan dakwah sebab jalannya penuh dengan onak duri..lain lagi masalah dalaman..perlukan mujahadah yang kuat untuk terus bertahan..

Jom kita samasama makmurkan bumi dengan mensyariatkan ajaran Islam dengan sebenar-benarnya..
Sekian..wasallam

Saturday, October 18, 2014

:: Berfikir dengan Otak atau Jantung? ::

Assalamualaikum..

Apa khabar iman sahabat saya sekalian?
Saya harap ima kita sekarang ni tak berada di tahap membimbangkan..kalau rasa iman semakin lemah, so cepat-cepat topup iman..jangan biarkan iman kita terus merundum jatuh..
Siapa rasa iman dia tak pernah turun, angkat tangan!!
Haaaa...orang yang macam tu kena cek balik..dia manusia ke tak..hahaha..
Nak tahu kenapa? sebab..manusia ni iman nya memang turun naik..memang sunnatullah lah kalau iman turun naik..tapi peranan kita sebagai empunya hati, kenalah paksa baluk iman kita tu naik sebab kalau dibiarkan, memang akan melarat and semakin sakit..

Berbalik kepada tajuk, mesti korang rasa pelik kan..dah sah2 kita berfikir dengan otak..takkan lah kita berfikir dengan jantung? Tak logik betullah cik admin ni..hihihi..
Sape boleh jawab yang sebaliknya?
jeng..jeng..jeng..
Sebenarnya fakta ni saya jumpa melalui pembacaan satu buku yang sangat menarik..rasa rugi pulak kalau tak share kan sebab tak semua orang berpeluang nak baca buku ni..

Pernah tak korang dengar cerita pasal Sonny Graham, seorang pesakit jantung. Kalau ada yang pernah dengar, alhamdulillah. Kalau ada yang tak pernah dengar, meh sini cheq habaq..
Lelaki ni seorang yang baik dan hidup dalam keadaan berdisiplin, rajin buat khidmat masyarakat dan mudah berikan pertolongan bila diperlukan. Alhamdulillah beliau dapat rezeki jantung free dari seorang pemuda yang meninggal sebab bunuh diri. Bila dah baik, beliau bertemu dengan isteri pemuda tadi, secara tiba-tiba beliau jatuh cinta dan easa seolah-olah beliau telah lama mengenali isteri pemuda tersebut. Akhirnya kedua-duanya berkahwin dan hidup mewah di sebuah rumah banglo. Malangnya, sesuatu dah berlaku kepada Sonny Graham. Sikap beliau berubah 360 darjah. Daripada lemah lembut, beliau mula bersikap kasar kepada masyarakat termasuk isterinya sendiri. Menurut isterinya, perangai beliau sama seperti perangai bekas suaminya dahulu. Akhirnya beliau meninggal dunia sama seperti penderma jantung tersebut.

Apa yang korang dapat simpulkan daripada kisah tadi? Adakah lelaki tadi berubah disebabkan jantung yang beliau terima? Rasa pelik kan..mulanya saya sendiri pun rasa pelik dengan cerita ni. Kalau nak tahu, menurut Prof. Madya Dr. Mat Rofa Ismail di dalam buku beliau Ululalbab, beliau menyatakan bahawa para saintis telah menemui sejenis sel iaitu sel ganglia di dalam jantung manusia yang mempunyai memori lebih kuat daripada sel otak. Sel ini berfungsi seperti kapasiti memori sebuah komputer yang menyimpan maklumat kekal berbanding otak. Rasanya macam orang yang hilang ingatan dan lupa dengan kekasihnya, bila berjumpa, hati yang akan mengenali wanita tersebut adalah seseorang yang mempunyai hubungan hati dengannya.

Dalam konteks kita sebagai manusia, sebelum roh kita dilahirkan sebagai manusia yang mempunyai jasad, roh kita telah berikrar bahawa hanya Allah tuhan yang berhak disembah dan kita manusia adalah hamba-Nya. Malangnya bila kita dilahirkan ke dunia yang merupakan tempat persinggahan ni, manusia mula lupa dengan janji2 yang pernah diucapkan dahulu..sebab tu kita perlukan sentuhan daripada jiwa untuk memahami akan siapa kita sebenarnya, kita berfikir berdasarkan akal yang diberikan Allah, dengan berpandukan wahyu iaitu al-Quran dan Sunnah.

Dalam masyarakat melayu, qalb dalam bahasa Arab diterjemahkan sebagai hati...tetapi sebenarnya ia adalah jantung. Kebiasaannya hati yang akan tersentuh dulu dengan sesuatu, contohnya, hati yang akan tertarik dengan Islam terlebih dahulu. Kemudian barulah akal akan digunakan untuk memikirkan tentang Islam serta hikmahnya. Bila merenung pemandangan, hati akan rasa tenang, kemudian baru kita akan kaitkan dengan akal, tentang betapa indahnya alam ciptaan Ilahi.

Pointnya di sini, betapa bijaknya Allah mencipta memori dalam jantung kita..tak pernah terfikir pun kan..hebat sungguh kuasa Allah. Tapi manusia sendiri yang menutup hatinya untuk memahami betapa kreatifnya Allah mengatur setiap perkara..

Di kesempatan ini,  saya nak syorkan kepada anda semua..
Bacalah buku Ulul Albab Ajaibnya Alam Semesra..sangat best...rugi kalau tak baca..banyak info-info menarik dalam tu tau..sebagai manusia yang beriman, kita perlu sentiasa mengkaji alam sekeliling kita supaya dapat meningkatkan keimanan dan ketaqwaan dalam hati kepada Allah..
Wallahu a'lam..

Monday, October 13, 2014

:: Sehari = Seribu Tahun! ::

Assalamualaiku w.b.t

Alhamdulillah..Allah s.w.t yang maha pemurah masih lagi memberikan peluang kepada diri ini untuk bernafas pada pagi ini..rasanya sudah terlalu lama saya mendiamkan diri tanpa penulisan baru..walaupun tak ada pembaca yang saya rasa akan membaca tulisn saya ni, saya berharap sangat suatu hari nanti ada insan yang digerakkan untuk membaca tulisan saya dan kemudian menyampaikan kepada yang lain..semoga kita semua mendapat manfaat (kalau tak banyak, sedikit pun jadilah...) dari perkongsian saya..amin..

Sebelum tu, saya nak tahu..siapa yang tahu dah berapa lama kita hidup di dunia kalau dikira mengikut jangka masa akhirat? mesti korang rasa dah lama kan? Haa...meh sini che nak habaq..(sila lah buka tafsir al-Quran anda yang sangat berharga tu..hehe).

Dalam surah al-Mukminun, 23:112-114, Allah berfirman yang bermaksud,
"Dia (Allah) berfirman, "Berapa tahun lamanya kamu tinggal di bumi?" Mereka menjawab, "Kami tinggal (di bumi) sehari atau setengah hari, maka tanyakan lah kepada orang yang menghitung." Dia (Allah) berfirman, "Kamu tinggal (di bumi) hanya sebentar sahaja, jika kamu benar-benar mengetahui."

Dalam ayat di atas Allah menegaskan bahawa kita manusia ni hanya tinggal di bumi sekejap sahaja..sedangkan sekarang kita berada di tahun 2014. Dah berapa tahun berlalu semenjak alam ini wujud? Sudah terlalu banyak zamn berlalu..sudah terlalu ramai puak zaman dahulu yang dah dimusnahkan Allah kerana mereka mendustakan nabi-nabi dan para Rasul yang diutuskan kepada mereka. Tapi baru berapa lama kita di dunia pada pandangan Allah?


Allah berfirman lagi dalam surah al-Hajj 22:47 yang bermaksud,
"Dan mereka meminta kepadamu (Muhammad) agar azab itu disegerakan, padahal Allah tidak akan menyalahi janji-Nya. Dan sesungguhnya sehari di sisi Tuhanmu adalah seperti seribu tahun menurut perhitunganmu."

Dalam ayat ini, Allah menyatakan sehari di akhirat = seribu tahun di dunia. ok. Jom buat perkiraan math jap..
1hari akhirat = 1000 tahun dunia
approximately, 24 jam = 1000 tahun dunia
so, untuk dapatkan sejam akhirat, beraa tahun dunia, 1000 bahagi dengan 24 jam. Korang akan dapat 1 jam akhirat = 41.7 tahun (lebih kurang 42 tahun la)

Kalau 1 tahun dunia pulak bersamaan berama lama di akhirat?
42 bahagi dengan 60 minit, korang akan dapat 0.7
Means setahun hanya 7 saat di akhirat??!!!!!
huhuhu...(rasa berdebardebar..)

okey..assume sekarang kita hanya dapat hidup di dunia selama 63 tahun (ikut sunnah Rasulullah ler)
3 jam akhirat = 125 tahun dunia. bahagi 2 pulak,
korang akan dapat 1 jam 30 minit = 62.5 tahun dunia(lebih kurang 63 tahun).

WHAT!!!
Kalau kita hidup 63 tahun pun, kita baru melalui 1 jam setengah di akhirat..lama ke masa tu??????
Tak lama mana pun. Kita je rasa lama dah kita hidup (terbayang-bayang masa yang dibuang tanpa di manfaatkan..huhuhu)
Sebab tu Allah menempelak golongan musyrik yang inginkan azab Allah itu didatangkan cepat melalui surah al-Mukminun.
Kita tak sedar pun masa dah berlalu dengan pantas.
Malah masih ramai antara kita yang masih bergelumang dengan maksiat tanpa mengingati bahawa Allah masih memehatikan setiap gerak geri kita..
Allahu Rabbi..

Dalam kitab suci-Nya, Allah banyak kali menyeru manusia untuk fastabukul khairaat..bersegeralah berbuat kebaikan..Mengapa??
Kerana terlalu pendek masa yang diberikan di dunia ni untuk kita beramal..sedangkan amal tulah yang akan menolong kita dan menentukan di mana pengakhiran kita nanti sama ada ke Syurga ataupun ke Neraka..
Siapa manusia yang ingin ke Neraka? 
Kalau korang tanya pada orang2 yang bukan beragama Islam pun, mereka akan jawab mereka nak ke Syurga..apatah lagi kita umat Islam yang dijanjikan Syurga walaupun terdapat secebis keimanan di dalam hati kita..

Sekarang ni, tanya diri masing2..tepuk dada tanya diri kita..sejauh mana aku sudah membuat persediaan untuk kembali menghadap Rabb ku?
Dah bersedia ke aku untuk diperhitungkan amalan? 
(nanges..sob..sob)
Tapi manusia sering lupa.

Dalam surah al-'Asr Allah bersumpah dengan Masa yang sentiasa meninggalkan kita. Sesungguhnya kita memang akan rugi sekiranya masa tidak dimanfaatkan dengan sebaiknya..

Wahai sahabat yang dicintai kerana Allah, 
Dr. Maza pun cakap (rujuk di dalam al-Quran)..Allah itu maha memperkenankan doa..
Sedangkan Iblis laknatullah pun Allah perkenankan doanya untuk ditangguhkan kematian sehingga ke hari kebangkitan (betapa jahatnya Iblis ni sampai dah bersumpah untuk menyesatkan setiap anak Adam), apatah lagi hamba-Nya yang sentiasa menyembah-Nya dan memohon doa dengan serendah-rendah hati..

Sahabat..Allah sangat menyayangi kita..hingga ke taham kalau kita niat buat jahat, Allah tak perintahkan malaikat-Nya mencatatkan 1 dosa..melainkan kita dah buat dosa, barulah dikira 1 dosa..tetapi bila kita berniat untuk berbuat baik, Allah perintahkan malaikat-Nya mencatat 1 pahala kebaikan..apatah lagi apabila kta sudah melaksanakan niat kita..tak tahu berapa banyak pahala kebaikan yang Allah catatkan untuk kita..

Mari kita perbaiki diri..perbaiki amal..
Semoga apa yang saya tuliskan ni juga dikira..amin
Perbaharui niat kita..
Jom tanam azam yang baru untuk sentiasa memanfaatkan masa dengan perkara yang lebih membawa makna dan dapat mencambahkan kecintaan kepada Rabb kita dengan lebih mendalam..

Ya Allah..tempatkanlah kami di syurga-Mu..
Tak salah target syurga tertinggi..
Tapi kalau setakat Syurga yang paling bawah pun dah dikira beruntung..
Wallahu'alam..